Ising i tennene?

Årsak til ising kan for eksempel være en blottlagt tannhals, sprekk i tannen eller hull i tennene. Smerten utløses når du for eksempel spiser/drikker noe søtt, kaldt eller varmt. Prøv Sensodyne tannkrem og skyll med fluor i noen dager. Langvarig ising på varmt er som oftest en pulpitt (betennelse i tannens nerve). Ta kontakt med tannlegen.

Bestill time

Hull i tennene?

Karies eller hull i tennene begynner med et belegg på tennene, eller plakk som bakterier kan produsere syre i. Karies oppstår når kalkforbindelsen i tennene oppløses med denne syren. Sukker og syre er den største fienden som kan starte prosessen. Har skaden skjedd, og du har fått hull i en tann, må du gå til tannlegen så fort som mulig og få den reparert. Hvis ikke blir hullet større og det kan i verste fall ødelegge tannen. Når pasienten selv kjenner “hull” er det ofte blitt stort! Derfor er det viktig med årlige undersøkelser.

*Et godt tips: puss tennene før du legger deg og avslutt med fluorskyll.

Bestill time

Tannløsningssykdom

Et friskt tannkjøtt ser blekt rosa ut i fargen, men de fleste vil på et tidspunkt oppleve å få sårt og hovent tannkjøtt. Da får tannkjøttet en mørk rødlig farge og det blør når man pusser tennene. Dette er reaksjoner på bakterier som finnes i belegg på tennene og som irriterer tannkjøttet.

Bestill time

Gingivitt

Gingivitt forsvinner igjen etter få dager, hvis du er oppmerksom på å holde en god munnhygiene. Ved daglig bruk av tannbørste, tannstikkere (mellomromsbørster) eller tanntråd vil du forebygge tannkjøttbetennelse.

Bestill time

Periodontitt

Periodontitt betyr “betennelse i tannens støttevev“. Det kan ramme alle uansett alder og det skjer over tid. Det er imidlertid mest utbredt hos personer fra midten av 30-årene og oppover. Her blir tennenes festeapparat angrepet av bakterier som følger med tannstein under tannkjøttet. Det blir dannet dype lommer langs tannroten. Beinet og bindevevsfibrene brytes langsomt ned og tennene mister sitt feste og løsner.

Dette utvikler seg langsomt og kan være vanskelig å oppdage for deg, men med jevnlige tannlegebesøk vil dette kunne avsløres på røntgenbilder. Hvis periodontitt oppdages i tide er det en god mulighet for at den stoppes, men det krever ekstra innsats fra deg.

Bestill time

Rotfylling

Ved rotfylling behandles tannens indre (pulpa) som da er skadet på grunn av bakterieinfeksjon. Den vanligste årsaken til det er dyp karies, men andre årsaker til rotfylling kan også være slag mot tannen eller ved alvorlige tannkjøttsykdommer. En slik behandling vil kreve minst to besøk hos tannlege.

Hvis det er vondt å tygge på tannen eller hvis du kjenner en vedvarende ising når du drikker noe varmt, for eksempel kaffe eller te, kan det tyde på at det er noe galt med nerven i tannen.

Bestill time

Protetikk

Vi reparerer proteser på dagen, hvis det går an! Hvis det er mye borte av en tann, kan man slipe til resten , ta et avtrykk og lage en krone. Hvis man har mistet en eller flere tenner, kan man slipe til nabotennene og lage en bro eller en partiell protese. Hvis man har mistet alle tennene kan man lage en helprorese eller en implantatløsning. Alt dette er erstatninger for tenner som er er mye skadet, eller helt tapt. Vi hjelper deg, uansett!

Bestill time

Tannbleking

Alle som har sine egne tenner intakt kan bleke tennene. Da tar vi et avtrykk av tennene dine og sender det til en tanntekniker som lager en skinne som er tilpasset deg.Du får med blekemiddel og kan gjøre dette hjemme hos deg selv. Du kan bleke på natta eller et par timer om dagen – hvor ofte avhenger av hvor hvite du vil ha tennene. Når du er ferdig med å bleke tar du vare på skinnen og kjøper bare nytt blekemiddel neste gang du vil bleke.

Det kan være lurt å avstå fra vin, kaffe, sitrusfrukter og røyk rett etter bleking, da dette kan misfarge.
Før du bleker tennene er det viktig at du tar en time til tannlegen for å se etter om tennene er fri for hull (karies).Vil du gjenta blekingen kan det være lurt å la tennene hvile seg i halvannet år mellom hver gang.

Bestill time

Årlige kontroller

Et jevnlig besøk hos tannlegen er med på å forebygg hull i tennene og tannkjøttsykdom, noe som kan føre til at tennene dine løsner. Derfor er det viktig å ta en årlig kontroll på tennene, da får du fjernet tannstein og behandlet hull FØR det utvikler seg og gjør skade. Samtidig gir det deg også en mulighet til å få svar hvis det er noe du lurer på og nyttig veiledning om renhold av tenner og tannkjøtt.

Bestill time

Faste innkallinger

Vi anbefaler alle å gå jevnlig til undersøkelse av tennene. De rådene vi kan gi, kan forebygge smerter eller sykdommer i tennene og tannkjøttet. Både hull i tennene og tannkjøttssykdommer gir få symptomer i tidlig staduim, mens de er enkle og billige å behandle. En del alvorlige tilstander i resten av kroppen kan også avsløres, blant annet både hode / nakkesmerter og hjerteproblemer.

Bestill time

Akutte smerter

Om du har kjempevondt, og halve fjeset ser ut som en fotball, eller “bare” har mistet en liten bit av en tann som gjør tunge eller kinn gal, så vil vi prøve å hjelpe deg så fort vi kan, og som regel på dagen. Hvis du har vært her regelmessig til undersøkelser, er det selvfølgelig både enklere og billigere å få riktig diagnose og behandling raskt. Vi skriver IKKE ut sterke smertestillende (A-preparater) til ukjente pasienter. Som regel kan vi også reparere proteser på dagen.

Bestill time

Helhetlig behandling

Det er lettere å gi deg riktig behandling hvis vi kjenner deg! Er du redd, eller har hatt dårlige erfaringer fra tidligere tannlegebesøk, så si ifra når du bestiller time. Vi setter gjerne av litt ekstra tid til en prat først. Hvis du går på medisiner, vil vi gjerne ha en liste over dem, og endringer. Vi er pålagt å fylle ut et helseskjema, så ta helst med en dokumentasjon på eventuelle diagnoser. ENKELTE DIAGNOSER OG TILSTANDER GIR REFUSJON FRA HELFO, dvs at staten gir deg litt penger tilbake!
Uansett, vil vi yte det beste vi kan for deg!

Bestill time