Hull i tennene

Karies eller hull i tennene begynner med et bakteriebelegg (plakk) på tennene, som bakterier kan produsere syre i. Karies oppstår når kalkforbindelsen i tennene oppløses av denne syren. Sukker og sure drikker er den største fienden som kan starte prosessen. Husk at sukker ikke bare er strøsukker, men at både mel, poteter og frukt inneholder sukkerarter! Energidrikker er verstinger, de inneholder masse sukker og er svært sure. Det er brus og juice også.

Hvis du mistenker at du har fått hull i en tann, må du gå til tannlegen så fort som mulig og få den reparert. Hvis ikke blir hullet større og det kan i verste fall ødelegge tannen. Når pasienten selv kjenner “hull” er det ofte blitt stort! Derfor er det viktig med årlige undersøkelser. Vi finner småhull som er billige å reparere, og forstadier til hull som kan stoppes med egeninnsats.

Et godt tips: Puss tennene med fluorholdig tannkrem før du legger deg og gjør rent mellom tennene! Avslutt med fluorskyll, spesielt hvis du har begynnende hull.

Bestill timeTilbake til behandlinger